CO2-voetafdruk berekenen

Je eigen CO2-voetafdruk berekenen is een nuttige manier om te evalueren hoe milieuvriendelijk je leeft. In dit verband hebben we het vaak over je CO2-voetafdruk. Deze voetafdruk wordt voornamelijk bepaald door je energieverbruik in huis, maar reizen en voedselconsumptie spelen ook een aanzienlijke rol. Laten we eens kijken of we kunnen berekenen hoeveel CO2 jij jaarlijks uitstoot.

Gas en stroom in de hoofdrol

Om je huis te verwarmen en je apparaten te laten werken, heb je zowel gas als elektriciteit nodig. In de meeste gevallen wordt water nog steeds verwarmd door een gasketel, en apparaten zoals je wasmachine, droger en vaatwasser draaien grotendeels op stroom die deels wordt opgewekt uit gas. Voor elke kubieke meter aardgas die je gebruikt, stoot je ongeveer 1,8 kilogram CO2 uit. Bij elektriciteit ligt dit getal lager omdat elektriciteit deels wordt opgewekt uit schone bronnen zoals zon en wind, in tegenstelling tot aardgas en steenkool. We gaan in dit geval uit van 400 gram CO2 per kilowattuur. Je kunt je energierekening erbij pakken om de benodigde gegevens te achterhalen.

 

Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) gebruikt jaarlijks ongeveer 1.240 kubieke meter gas en 2.740 kilowattuur stroom. De rekensom is dan als volgt:

 

CO2-uitstoot = (gasverbruik x 1,8) + (stroomverbruik x 0,4)

 

Dan kom je dus uit op (1.240 x 1,8) + (2.740 x 0,4) = 3.328 kilo CO2-uitstoot per jaar voor een doorsnee huishouden, alleen door het gebruik van energie. Er zijn ongeveer 166 bomen nodig om die CO2 uit de lucht te halen. Wat staat er bij jou onderaan de streep?CO2-voetafdruk berekenen met zonnepanelen

Eén ding is zeker: als je zonnepanelen hebt, ben je beter af dan de gemiddelde Nederlander. Elke kilowattuur zelf opgewekte stroom die je verbruikt, mag je namelijk aftrekken van je totale elektriciteitsverbruik. De zon levert namelijk CO2-vrije stroom. Hoewel je zonnepanelen ongeveer evenveel stroom opwekken als je op jaarbasis verbruikt, betekent dit niet noodzakelijk dat je geen CO2 uitstoot. Gemiddeld gezien gebruik je namelijk slechts ongeveer 30 procent van de stroom die je zelf opwekt. De rest lever je terug aan het elektriciteitsnet, wat betekent dat je nog steeds 70 procent van de tijd elektriciteit moet afnemen. En die elektriciteit is vaak afkomstig van CO2-rijke bronnen.

We hanteren een gemiddelde koolstofintensiteit van 400 gram CO2 per kilowattuur, verspreid over het hele jaar en alle uren van de dag. Logischerwijs hebben we in de winter meer gas en steenkool nodig om aan onze elektriciteitsvraag te voldoen dan in de zomer, wanneer zonne-energie een groot deel van de stroom levert. Ook ‘s avonds, wanneer de zon ondergaat en de wind gaat liggen, bevat de elektriciteitsmix meer CO2 dan overdag. Op de momenten waarop jij als zonnepaneelbezitter stroom van het net moet gebruiken, is deze stroom vaak CO2-rijk.

 

Om te bepalen hoeveel CO2 je met je zonnepanelen bespaart, is het belangrijk om te achterhalen welk deel van de door jou opgewekte stroom je daadwerkelijk zelf gebruikt. Als je beschikt over hakunazonnepanelen Connect, kun je deze berekening eenvoudig maken.

 

Wil je weten hoeveel CO2 jij met je zonnepanelen bespaart, dan is het belangrijk na te gaan welk deel van je zelf opgewekte stroom je ook daadwerkelijk zelf gebruikt. De som daarvoor kun je, als je beschikt over de hakunazonnepanelen Connect, makkelijk maken:

 

CO2-besparing = (totale opwek – teruglevering) x 0,4

 

Wil je op safe spelen, verander de factor 0,4 dan in 0,6 of hoger, aangezien de stroom die jij in de avonduren gebruikt meer CO2 bevat dan gemiddeld.

Hoe vervuilend is je auto?

Goed, je hebt nu een idee van hoeveel CO2 je uitstoot met je energieverbruik. Laten we eens kijken naar je auto.

 

Of je nu een elektrische auto hebt of een auto op benzine of diesel, autorijden veroorzaakt CO2-uitstoot. Tenzij je elektrisch rijdt en je auto oplaadt met je eigen zonne-energie. Als je elektrisch rijdt maar geen zonnepanelen hebt, is het ook belangrijk om te letten op het moment waarop je je auto oplaadt. De elektriciteit is namelijk het groenst op momenten dat de zon schijnt en het hard waait. Over het algemeen bevat de elektriciteit die je gebruikt om je accu op te laden tijdens de middaguren veel minder CO2 dan in de vroege ochtend of ‘s avonds. ‘s Nachts is de elektriciteit misschien goedkoper, maar zeker niet CO2-vrij.Elektrisch rijden en CO2

Een elektrische auto verbruikt gemiddeld ongeveer 17 kWh stroom per 100 kilometer. In Nederland rijden mensen gemiddeld 11.500 kilometer per jaar. Dit betekent dat je ongeveer 1.955 kWh per jaar verbruikt. Met de eerder genoemde koolstofintensiteit van 400 gram per kWh komt dit neer op ongeveer 782 kilogram CO2-uitstoot per jaar voor deze elektrische auto. Het werkelijke aantal kan variëren afhankelijk van je rijstijl, het aantal gereden kilometers en de prestaties van de accu.En benzine of diesel?

 

Ter vergelijking stoot een benzineauto ongeveer 2,27 kilogram CO2 uit per liter en een dieselauto ongeveer 2,61 kilogram. Bij een gemiddeld verbruik van 1:14 en 11.500 kilometer per jaar zou dit leiden tot 1.864 kilogram uitstoot voor een benzineauto en 2.144 kilogram voor een dieselauto. Dit is al snel twee tot drie keer meer uitstoot dan bij elektrisch rijden.

De CO2-uitstoot van je vakantie berekenen

Wanneer je met de auto op vakantie gaat, kun je het bovenstaande rekenvoorbeeld gebruiken. Een interessant feit is dat de brandstof die je in het buitenland tankt, wordt opgeteld bij de CO2-uitstoot van dat land. In de praktijk maakt dit natuurlijk niets uit, maar op papier draag je daarmee bij aan de CO2-uitstoot van het land waar je hebt getankt.

 

Als je met het vliegtuig reist, hangt de totale CO2-uitstoot af van de lengte van de vlucht. Hoe langer de vlucht, hoe meer CO2 het vliegtuig in totaal uitstoot. Vooral tijdens het opstijgen en landen verbruikt een vliegtuig veel kerosine. Relatief gezien zijn korte vluchten dus vervuilender dan lange vluchten. Per kilometer beschouwd is het beter om bijvoorbeeld één keer per jaar naar Istanbul te vliegen en terug dan twee keer naar Wenen. Als vuistregel geldt dat een vliegtuig op korte vluchten (minder dan 700 km) ongeveer 270 gram CO2 per persoon uitstoot, terwijl dit op lange vluchten (meer dan 2500 km) ongeveer 135 gram i

Weet wat je eet

Daarnaast is het belangrijk wat je dagelijks op je bord hebt liggen. Volgens Milieu Centraal stoten we door onze voedselconsumptie per persoon ongeveer 1.900 kilo CO2 per jaar uit. Dit heeft voornamelijk te maken met de productie en het transport van voedsel. Over het algemeen kun je zeggen dat je de laagste CO2-uitstoot hebt als je alleen plantaardig voedsel eet dat in Nederland is verbouwd. Bovendien kun je door geen voedsel te verspillen al snel 70 kilo per jaar besparen. Als je stopt met het eten van vlees, vermindert de gemiddelde uitstoot van een Nederlander met meer dan 200 kilo per jaar. Het is echter niet aan te raden om helemaal te stoppen met eten in dit kader…

En verder?

Ongeveer 60 procent van je totale CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door energie, vervoer en voedsel en drank. De overige 40 procent wordt voornamelijk toegeschreven aan de aanschaf van ‘spullen’, waaronder kleding. Het is lastig om je CO2-uitstoot op dit gebied precies te berekenen, omdat de productie en het transport van verschillende producten nu eenmaal variëren in de hoeveelheid CO2-uitstoot die ze genereren. De algemene vuistregel is dan ook: koop alleen de benodigde spullen. In sommige gevallen is het mogelijk om duurzamere alternatieven te kiezen, maar dit kan afhankelijk zijn van je budget. Het is bijvoorbeeld bekend dat biologische wasmiddelen en biologische kip duurder zijn dan minder duurzame opties.

Daarnaast is het vermeldenswaardig dat in 2022 in Nederland maar liefst 25 procent meer wind- en zonne-energie werd opgewekt dan in 2021. Windturbines en zonnepanelen hebben in totaal 34 terawattuur (TWh) aan CO2-vrije stroom geproduceerd, wat meer dan een derde van de totale elektriciteitsmix vertegenwoordigt. Tegelijkertijd hebben gascentrales in 2022 6 TWh minder geproduceerd dan in 2021, wat heeft geleid tot een afname van de CO2-uitstoot als gevolg van elektriciteitsproductie met meer dan 18 procent.Lees ook ons persbericht: Wind- en zonnestroom verpulveren opbrengstrecord in 2022: 18 procent minder CO²-uitstoot.

Kortom: zo kun je je CO2-voetafdruk berekenen

Om je totale CO2-uitstoot te berekenen, dien je de uitstoot van je energieverbruik, brandstofverbruik en voedsel bij elkaar op te tellen. Daarnaast kun je inschatten hoe jouw aankoopgedrag ten opzichte van het gemiddelde van de Nederlandse bevolking ligt, die ongeveer 3.800 kilo CO2 uitstoot door de aankoop van spullen. Als je bijvoorbeeld verwacht dat je de helft minder zult kopen dan de gemiddelde Nederlander, tel je dus nog 1.900 kilo op bij je totale uitstoot als gevolg van energie, brandstof en voedsel.

Deze berekening geeft je een globaal idee van je persoonlijke CO2-uitstoot, maar het is belangrijk om te onthouden dat het slechts een schatting is en dat individuele omstandigheden kunnen variëren.

Veelgestelde vragen over CO2 voetafdruk berekenen

  • Je CO2-voetafdruk of CO2-footprint is de hoeveelheid broeikasgassen die jij uitstoot. Het berekenen van je CO2-voetafdruk is een mooie manier om in te zien hoe duurzaam jij bezig bent. Je kunt jouw CO2-voetafdruk nooit precies weten of berekenen, maar er zijn wel tips en berekeningen – zoals te vinden op deze pagina – die je kunt gebruiken om een indicatie te krijgen van jouw CO2-voetafdruk.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Facebook

Heb je vragen?

We zijn altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden en onze klanten te helpen bij het maken van de beste beslissing voor hun dak.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
/*! elementor - v3.13.3 - 28-05-2023 */
.elementor-column .elementor-spacer-inner{height:var(--spacer-size)}.e-con{--container-widget-width:100%}.e-con-inner>.elementor-widget-spacer,.e-con>.elementor-widget-spacer{width:var(--container-widget-width,var(--spacer-size));--align-self:var(--container-widget-align-self,initial);--flex-shrink:0}.e-con-inner>.elementor-widget-spacer>.elementor-widget-container,.e-con-inner>.elementor-widget-spacer>.elementor-widget-container>.elementor-spacer,.e-con>.elementor-widget-spacer>.elementor-widget-container,.e-con>.elementor-widget-spacer>.elementor-widget-container>.elementor-spacer{height:100%}.e-con-inner>.elementor-widget-spacer>.elementor-widget-container>.elementor-spacer>.elementor-spacer-inner,.e-con>.elementor-widget-spacer>.elementor-widget-container>.elementor-spacer>.elementor-spacer-inner{height:var(--container-widget-height,var(--spacer-size))} /*! elementor - v3.13.3 - 28-05-2023 */
.elementor-heading-title{padding:0;margin:0;line-height:1}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title[class*=elementor-size-]>a{color:inherit;font-size:inherit;line-height:inherit}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-small{font-size:15px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-medium{font-size:19px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-large{font-size:29px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-xl{font-size:39px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-xxl{font-size:59px}

Privacy & Policy

Bedankt voor het bezoeken van onze website, Hakuna Zonnepanelen. We hechten veel waarde aan uw privacy en willen ervoor zorgen dat uw persoonlijke gegevens worden beschermd volgens de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en andere toepasselijke privacywetten. In deze privacyverklaring leggen we uit welke persoonlijke gegevens we verzamelen, hoe we ze gebruiken, opslaan en beschermen, en welke rechten u heeft met betrekking tot uw gegevens.

Verzamelde gegevens

Bij het gebruik van onze website kunnen we de volgende persoonlijke gegevens verzamelen:
  • Naam en contactgegevens, zoals uw naam, e-mailadres, telefoonnummer en adres.
  • Demografische informatie, zoals uw locatie en voorkeuren.
  • Gegevens die u verstrekt bij het invullen van formulieren op onze website, bijvoorbeeld bij het aanvragen van informatie of het plaatsen van een bestelling.
  • Gegevens die automatisch worden verzameld, zoals uw IP-adres, browsertype, het apparaat dat u gebruikt, de pagina's die u bezoekt en de duur van uw bezoek.

Gebruik van verzamelde gegevens

We gebruiken uw persoonlijke gegevens voor de volgende doeleinden:
  • Het beantwoorden van uw vragen en het verstrekken van de gevraagde informatie over onze producten en diensten.
  • Het verwerken en afhandelen van uw bestellingen.
  • Het verbeteren van onze website en diensten op basis van uw feedback en behoeften.
  • Het versturen van marketingcommunicatie, zoals nieuwsbrieven, aanbiedingen en promoties waarvoor u zich heeft aangemeld. U kunt zich op elk moment afmelden voor deze communicatie.
  • Het naleven van wettelijke verplichtingen en het beschermen van onze rechten en eigendommen.

Opslag en beveiliging van gegevens

We bewaren uw persoonlijke gegevens zo lang als nodig is om de hierboven genoemde doeleinden te vervullen, tenzij een langere bewaartermijn wettelijk vereist of toegestaan is. We nemen passende technische en organisatorische maatregelen om uw gegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang, verlies, misbruik of wijziging.

Delen van gegevens met derden

We kunnen uw persoonlijke gegevens delen met geselecteerde derden, zoals betalingsverwerkers en logistieke partners, om u de gevraagde producten en diensten te kunnen leveren. We zorgen ervoor dat deze derden voldoen aan de vereisten van de AVG en uw gegevens op een veilige en vertrouwelijke manier behandelen.

Uw rechten

U heeft het recht om toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens die we bewaren en om eventuele onjuistheden te laten corrigeren. U kunt ook verzoeken om uw gegevens te verwijderen of om de verwerking ervan te beperken. Daarnaast kunt u bezwaar maken tegen het gebruik van uw gegevens voor direct marketingdoeleinden.

Cookies en trackingtechnologieën

Onze website maakt gebruik van cookies en vergelijkbare trackingtechnologieën om uw ervaring te personaliseren en ons te helpen bij het analyseren van websiteverkeer. U kunt uw browserinstellingen aanpassen om cookies te weigeren, maar dit kan invloed hebben op de functionaliteit van onze website.

Wijzigingen in deze privacyverklaring

We kunnen deze privacyverklaring periodiek bijwerken om te voldoen aan wijzigingen in de wetgeving of ons bedrijfsbeleid. We raden u aan om deze verklaring regelmatig te controleren op updates.

Neem contact met ons op

Als u vragen heeft over deze privacyverklaring of uw persoonlijke gegevens, neem dan contact met ons op via de contactgegevens op onze website. Door gebruik te maken van onze website stemt u in met het verzamelen, gebruiken en beschermen van uw persoonlijke gegevens zoals beschreven in deze privacyverklaring.
Save settings
Cookies settings